Vattenhallen i Lund

Vi har varit på besök i Vattenhallen i Lund. Vattenhallen är ett science center kopplat till universitetet i Lund.  Där kan man prova på och experimentera med många olika saker.

Vi ansökte om pengar från positiva projekt som är en satsning från Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta och fick då möjlighet att boka ett besök till Vattenhallen.  Det är roligt att få komma iväg och göra andra aktiviteter i andra lärande miljöer.

Fredagen den 21 maj åkte vi med buss till Vattenhallen. Det var några elever som hade varit där tidigare men för de flesta var det alldeles nytt. Vi samlades först på en läktare och vi möttes av Stefan Zamudio. Han berättade lite kort om historiken bakom Vattenhallens uppkomst. Sedan traskade det in 4 universitetsstudenter som presenterade sig och berättade att de skulle guida oss i de olika experimenten.

Eleverna delades sedan in i fyra olika grupper och vi fick följa med de olika guiderna till olika ställen i hallen.

Experimenten hade samma tema: Kemi!

Vi fick prova på att rena vatten kemiskt, göra ätbar handkräm, bestämma om vätskan är sur eller basisk samt göra en skumbrandsläckare.

Vattnet som skulle renas fick vi först smutsa ner genom att hälla i vetemjöl och bikarbonat. Sedan hällde vi i fem droppar pix-lösning (järnbaserad vätska). Nästa steg var att vänta och se. I vattnet började det att flockas. Det innebar att det bildades små bitar av mjöl och bikarbonat som blev lätt att sila bort. Vattnet kunde lättare renas.

När vi gjorde skumbrandsläckaren fick vi blanda ättika och bikarbonat. Av detta bildades koldioxid och vätskan började bubbla.  När man sedan stack ner en tändsticka, slocknade tändstickan eftersom elden kvävdes av koldioxiden. Genom att tillsätta diskmedel i lösningen blev det dessutom riktigt skummigt. Häftigt!

Den tredje stationen fick vi prova på att mäta ph-värde på olika vätskor. Vi använde vanligt vatten, citronsyra, bikarbonat, och ättika. Sedan hällde vi i några droppar av indikatorvätskan BTB för att se om vätskorna var sura eller basiska. Ganska förtrollande hur färgerna skiftar!

Sista experimentet var att få göra egen ätbar handkräm. Vi fick smälta bivaxkakor och sedan hälla i två olika oljor, oliv och rapsolja. Sedan kom den svåra biten att förflytta krämen ner i ett smalt provrör i plast. Svårt och kladdigt men det gick.

Efter all aktivitet fick vi sedan äta vår medhavda matsäck och efter det var det dags att åka hem för att hinna med bussen från skolan. En rolig och aktivitetsfylld dag med många intressanta och lärorika experiment! Åk gärna dit med familjen på skollov och helger, då håller de öppet för allmänheten.