Kraft!

När jag kommer in i klassrummet är det dans till musik på samlingsmattan. Plötsligt stannar musiken och barnen kryper förväntansfulla ihop som en liten boll på mattan. Det blir tyst i rummet. Bara pedagogens skrammel med nycklarna som hon har runt halsen låter när hon smyger runt bland de små bollarna. Hon lägger en filt över ett barn och när hon är klar säger hon att de ska resa sig upp. Vem är det som ligger under filten? fortsätter hon. Barnen tittar sig omkring och gissar vilt på vilket barn som saknas. Det tar inte lång tid för dem att gissa rätt. Musiken startar igen och barnen studsar upp och börjar dansa på nytt. Undrar vem som får ligga under filten nästa gång?

Genom den här kraft-övningen får eleverna träna på förmågan att se varandra och veta vem som tillhör gruppen. Det är en viktigt övning i terminsstarten för att stärka gruppen.