Klass 3 läser ”Nyckel till skatten”

När jag kommer in efter rasten i klass 3 klassrum sitter eleverna och tittar på lilla aktuellt och äter frukt och annan förmiddagsfika. Det enda man hör är reportern som pratar om klimat och klimatpåverkan och såklart lite prassel från äppeltugg och kex. Eleverna är uppslukade av nyheterna och dess reportage.

När sedan nyheterna är slut börjar Johanna berätta om hur resten av dagen ser ut. Hon går igenom vad de ska göra på svenskan och vad det är till lunch och vad de ska göra på engelskan. Förberedelse är bra, då vet man vad som ska ske och behöver inte fundera vidare på vad som ska hända sen.

Sedan är det dags för svenska och eleverna ska nu få träna på sin läsläxa. Genom att arbeta med sin axelkompis kan man i lugn och ro läsa högt för att sedan få lyssna på sin kompis. På så vis tränar man att läsa högt men också att lyssna aktivt.  Att  läsa böcker gör skillnad för språkutvecklingen. Det är en av flera strategier för att fylla på ordförrådet, stimulera fantasin och utveckla språket.

Tänk så mycket inlärning på en och samma gång!