Hemkunskap åk 6

På onsdagar har åk 6 hemkunskap på schemat och de är lika entusiastiska varje gång. På teoripasset i fredags pratade vi om fisk och varför man bör äta fisk. Det innehåller ju så mycket bra saker för vår kropp och så är det gott också. Förvåningen över mängden barn som också gillade fisk var stor. Nästan alla i klassen tyckte om fisk och framförallt lax. Roligt! Vi pratade vidare om vad man ska tänka på när man köper fisk ut tre olika perspektiv. Hälsa, ekonomi och miljö. Här kom ju våra kunskaper från i våras till pass om hållbart fiske och havet som naturresurs. Se där! Rödlistad, fiskekvot, kravmärkt, bifångster och många andra begrepp hamnade i ett annat sammanhang och vi fick se ett samband kopplat från individen till det globala. Ganska stort när man tänker på det hur mycket vi kan påverka genom att bara välja rätt fisk till middagen och ändå behålla en hälsosam livsstil.

Idag skulle vi tillaga ångkokt lax med potatis och kall sås. Men vi fick snabbt ställa om till lax i ugn då vi ( läraren) hade glömt kolla upp om det fanns formar att ångkoka i. Det gäller att vara flexibel och eleverna tog sig an uppgiften med bravur. Vi fick tränat på många olika moment i en och samma lektion som att koka, ugnsbaka, hacka och tillaga kall sås.   Mycket gott blev det och tur att någon enstaka elev inte gillade lax så vi också fick provsmaka.