En soptunna med belöning……

…..var bidraget som åk 6 ställde upp med i helgen då InnoCarnival Skåne höll sin innovationskarneval på Malmö Live arena. Åk 6 ställde upp med halva klassen på fredagen och halva på lördagen. De hade en egen monitor där de visade upp sin modell av soptunnan och fanns tillgängliga för besökare som var nyfikna på deras uppfinning och ville veta mer.

Så här lyder deras beskrivning:

Vi ville göra en uppfinning som gör att vi får en renare miljö och natur. Vi har tänkt oss en soptunna med belöning som gör att man vill slänga sopor i tunnan. Belöningen är en komplimang som kommer från en högtalare på soptunnan. Soptunnan har en sensor som gör att den känner av när skräp slängs och då ger den en komplimang. Högtalarna drivs av solenergi och vindkraft. Soptunnan omvandlar även de sopor som slängs i tunnan till energi. Energi kan även användas till att ladda t ex mobilen och få gratis internet. Eftersom soptunnan omvandlar sopor till energi behöver inte någon sopbil tömma den.

Hur gick det då? Jo, eleverna hade haft två lärorika dagar. De har fått redovisa sin uppfinning och representerade Vollsjö Skola och sin klass på ett ypperligt sätt. De har skött sig exemplariskt och Vollsjö Skola är stolta över åk 6 och deras finurliga bidrag. Och om man ser vinsterna med det så  har väl inte placeringen så stor betydelse….

Vill ni veta  mer om projektet kan ni läsa på InnoCarnivals hemsida.

Läs även den fina artikeln som  publicerades i helgens upplaga i Skånska Dagbladet.