Besök på Kreativum med 4-6

Torsdagen den 2 juni åkte vi buss till Kreativum i Karlshamn. Kreativum är ett Science Center med inriktning teknik och naturvetenskap som fokuserar på barn och unga och deras lust att lära. Genom att få upptäcka och prova på olika stationer får barn och unga ta del av detta fantastiska hus fullt med aha-upplevelser och upptäckarglädje.

Vi startade dagen med att samlas i klassrummen för att sedan ta oss ut till bussen som stod och väntade på oss. Det var en stor dubbeldäckare som tog oss till Karlshamn. Ca 10 var vi framme och vi vandrade i ett snyggt led in på Kreativum där vi möttes av en guide som berättade kort om vad vi hade att vänta oss. Klasserna var indelade i 3 olika grupper och varje grupp skulle få möjligheten att få en guidad tur under dagen. Övriga fick fritt utforska huset.

Det var två våningar med olika stationer och en park utomhus med tema vatten som vi hade att arbeta oss igenom. Eleverna spred snabbt ut sig och tog del av det stora utbudet av naturvetenskap och teknik som Kreativum erbjöd.

Eftersom eleverna precis i anslutning till utflykten läst om energi och energikällor var det extra roligt att den guidade turen handlade om just energi och energikällor. Efter en kort genomgång fick eleverna i par konstruera sin egen bil. Bilen skulle genom att ha så lite friktion som möjligt ta sig så långt som möjligt och som energi fick de använda sina egna lungor och blåsa upp en ballong som skulle förflytta bilen från en punkt till en annan. Material de använde för att bygga bilen var sugrör, ballonger, tejp, limpistol, plaströr, grillpinnar, plasthjul och papper/papperskartong. Kreativiteten flödade verkligen och den ena bilen efter den andra konstruerades, provades, kasserades eller förbättrades.

Även om det var mycket varmt både inomhus och utomhus hade vi en riktigt fin dag. Eleverna och vi lärare var mycket nöjda med besöket och vi kan varmt rekommendera er att göra ett besök om ni inte har varit där innan.